Διαμαντής Καρασούλας: Εισαγγελική έρευνα κατά του Δήμου Πύργου για μόλυνση σε βαθμό κακουργήματος

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Εισαγγελική έρευνα κατά του Δήμου Πύργου για μόλυνση σε βαθμό κακουργήματος


Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το αδίκημα της παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε βαθμό κακουργήματος διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας, σε βάρος της δημοτικής Αρχής του Πύργου, μετά το πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον χώρο «Ποτόκι» δίπλα από την κοίτη του ποταμού Αλφειού όπου είχε εγκατασταθεί ο δεματοποιητής και μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων σε δέματα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλε για τον λόγο αυτό στον δήμο Πύργου με απόφαση στις 21/6/2013 και Αρ Πρωτ. 1810 πρόστιμο 22.000 ευρώ . Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην έκθεσή τους καταγράφουν τρείς σοβαρές παραβάσεις, δύο στο Ποτόκι και μια στην θέση Λέτρινα του Αγίου Ιωάννη.



Το πόρισμα

Η πρώτη παράβαση αφορά στην λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης και χώρου προσωρινής αποθήκευσης των δημοτικών στερεών απορριμμάτων χωρίς περιβαλλοντική άδεια, όπως διαπιστώθηκε κατά την ημέρα του ελέγχου 14/10/2011. Η δεύτερη παράβαση αφορά πλημμελή διαχείριση των υγρών αποβλήτων της ίδιας μονάδας δεματοποίησης . Συγκεκριμένα δεν δόθηκαν παρότι ζητήθηκαν, παραστατικά διάθεσης των υγρών αποβλήτων της μονάδας δεματοποίησης, τα οποία πρέπει να οδηγούνται για επεξαργασία, με αποτέλεσμα να μην τεκμηριώνεται η ασφαλής διαχείριση των υγρών αποβλήτων της μονάδας, που μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και του παρακείμενου Αλφειού ποταμού.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής των στραγγισμάτων από τα δεματοποιημένα στερεά απόβλητα με αποτέλεσμα την συλλογή στραγγισμάτων δίπλα στους σωρούς των δεματοποιημένων αποβλήτων, την πρόκληση λιμναζόντων υδάτων δυσοσμίας, την ρύπανση του εδάφους και την διακινδύνευση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων και του Αλφειού. Η τρίτη παράβαση αναφέρει ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση στερεών αποβλήτων σε ΧΑΔΑ στην θέση Λέτρινα του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Ιωάννη.


Σκουπίδια μέσα στον Πηνειό

Χθες αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι σε απέραντη χωματερή έχει μετατρέψει την Ηλεία τα τελευταία χρόνια η μαφία των σκουπιδιών που δρα σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα.
Παντοδύναμα οικονομικά κυκλώματα με ύποπτες διασυνδέσεις στα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταφέρουν στην Ηλεία τόνους απορριμμάτων από άλλες περιοχές και τα θάβουν σε οικολογικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές.

Το Σάββατο το πρωί εντοπίστηκε από θηροφύλακες νταλίκα φορτωμένη με σκουπίδια βάρους είκοσι τόνων να ξεφορτώνει μέσα ! στην κοίτη του ποταμού Πηνειού σε μια απομονωμένη περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Σωστίου και Αυγείου στον δήμο Ήλιδας και πολύ κοντά στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο!

Με την βοήθεια της αστυνομίας συνελήφθησαν δύο άτομα , κατασχέθηκε το όχημά τους ενώ ο τρίτος που διέθεσε το σκαπτικό μηχάνημα για την επίχωση των απορριμμάτων και φέρεται ότι είναι από την περιοχή του κάμπου της Ηλείας διαφεύγει της σύλληψης.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι δύο συλληφθέντες παραδέχτηκαν ότι άδειασαν σκουπίδια στην περιοχή και ισχυρίστηκαν ότι το φορτίο των απορριμμάτων ήταν από την Αρκαδία!

Για τεράστια οικολογική καταστροφή έκανε λόγο αντιδήμαρχος Ήλιδας Βαγγέλης Χριστοφόρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρωτοφανές, για την περιοχή, περιστατικό.
Eggrafo-22-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου