Διαμαντής Καρασούλας: Τσιγγάνοι κλέβουν παιδιά, έμποροι ναρκωτικών στο Μενίδι αλλά... όχι στα στερεότυπα!

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τσιγγάνοι κλέβουν παιδιά, έμποροι ναρκωτικών στο Μενίδι αλλά... όχι στα στερεότυπα!

mariaΈνας από τους πιο συνεχείς και συνεπείς αγώνες της μοντερνικότητας, είναι ο αγώνας ενάντια στα "στερεότυπα". 
Η "ανάγκη" όπως μας διαφημίζουν να αντιπαρέλθουμε τα "στερεότυπα", η ανάγκη να κρίνουμε κάθε άτομο για τις ιδιαίτερες αρετές και χάρες του, για τον χαρακτήρα του. 

Τι άλλο όμως είναι τα στερεότυπα, πέραν της εμπειρικής καταγραφής πληροφοριών σε βάθος χρόνου; Και τι είναι πιο "ασφαλές"; Η χρήση αυτής της συσωρρευμένης εμπειρίας; Ή το να προσπαθείς να κρίνεις κάποιον, χωρίς να τον ξέρεις, βασισμένος σε ό,τι θέλει αυτός να σου δείξει.

Τα δύο πρόσφατα περιστατικά, αποδεικνύουν την χρησιμότητα των στερεοτύπων, που μεταξύ άλλων υπήρξαν και ένας μηχανισμός επιβίωσης του ανθρώπινου είδους στην εξελιξή του. Η λαϊκή σοφία ή αλλιώς το "στερεότυπο" έλεγε ότι οι γύφτοι/τσιγγάνοι/ρομα (δεν μπορώ να καταλάβω την διαφορά) κλέβουν παιδιά. Και κάτι τέτοιο φάνηκε. Η πρόσφατη "λαϊκή σοφία" έλεγε ότι στο Μενίδι γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Η πρόσφατη δολοφονία το αποδεικνυέι.
Τα στερεότυπα δεν δημιουργήθηκαν για να κάνουν την ζωή κάποιων πιο δύσκολη, αλλά δημιουργήθηκαν για να κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά μία ταξινόμηση στον εγκεφαλό μας, μίας σειράς στοιχείων που γνωρίζουμε ήδη. Όταν δηλαδή πάς να αγοράσεις από έναν πλανόδιο έμπορο προσέχεις το βάρος και την ζυγαριά του. Όταν συναντάς έναν Ελβετό τραπεζίτη, θεωρείς ότι ξέρει περισσότερα για την κίνηση του χρήματος. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στερεότυπα. 
Στα παλαιότερα χρόνια, όταν έβλεπαν μια ομάδα οπλισμένων να κατεβαίνουν από ένα καράβι σε ένα νησί, τους θεωρούσαν πειρατές. Όλα αυτά είναι στερεότυπα. Και χρησίμευσαν στο να σωθούν ζωές. Σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σαφώς και ο πλανόδιος έμπορος μπορεί να είναι τίμιος. Το γεγονός όμως ότι "έχεις τον νού σου" δεν τον κάνει λιγότερο τίμιο. Απλά πράγματα. 
Την ίδια στιγμή όμως που συμβαίνουν όλα αυτά, μία πλειάδα "υπερφιλελεύθερων" και "σοσιαλιστών" δουλεύουν μαζί προκειμένου να μας πείσουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζεται να καταλάβουν ότι πρέπει να υπακούν στους νόμους, αλλά αντιθέτως απλά πρέπει να πετάμε περισσότερα χρήματα προς το μέρος τους. Ας τους πνίξουμε στα λεφτά, στις επιδοτήσεις, στα επιδόματα και στις "θετικές διακρίσεις". Για να "αλλάξουν". Θα καταφέρουν αυτοί οι επιφανειακοί άνθρωποι να "αλλάξουν" έναν πολιτισμό που υφίσταται επί χιλιάδες χρόνια, πετώντας λεφτά σε αυτούς που κάνουν το ο,τιδήποτε για να βγάλουν λεφτά. Λογικά... πράγματα. 

Και τελικά ήταν αυτά ακριβώς τα "στερεότυπα" που έκανε τον εισαγγελέα που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά/αθίγγανων/τσιγγάνω/γύφτων να αναρωτηθεί τι έκανε εκεί το συγκεκριμένο κοριτσάκι. Και να το πάρει, να το ψάξει, να κάνει το dna test. Όποιος πει το αντίθετο είναι ξεκάθαρο ότι θα ψάχνει απλά τρόπο να κάνει πολιτική προπαγάνδα. 

Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου