Διαμαντής Καρασούλας: Τι εννοούν όταν λένε "Δημοκρατία";

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τι εννοούν όταν λένε "Δημοκρατία";


του Ευάγγελου Κομνηνάκη

Η Θεωρία της Αμυνόμενης Δημοκρατίας μετακινεί τα όρια του Κράτους Δικαίου; Διότι είναι προφανές ότι το όνομα Δημοκρατία αποκτά το εκάστοτε εννοιολογικό του περιεχόμενο κατά τας βουλάς του ενορχηστρωτή της επικοινωνιακής καταιγίδος. Είναι επίσης προφανές ότι αυτός που κατέχει τα media κυβερνά κιόλας. Αυτός που κυβερνά κατέχει και τα media.

Αν η Δημοκρατία γίνεται κατανοητή ως πολιτική δίωξη ενός ιδεολογικού εχθρού, τότε για να είμαστε όλοι έντιμοι πρέπει να κατονομάσουμε ιδεολογικά και τον διώκτη. Τον υπερασπιστή, το κήνσορα, το διαπρύσιο κήρυκα της ιδεολογικής Δημοκρατίας. Δε φτάνει να μου λες ποιος είναι ο εχθρός της "Δημοκρατίας", πρέπει να μου ορίσεις και το φίλο. Να μην κρύβεται ο ιδεολογικός και πολιτικός διώκτης πίσω από τη αοριστία "Δημοκρατία" και τις υποσυνείδητες ροζ συμπαραδηλώσεις της.

Αν πάλι η Δημοκρατία παραπέμπει αυστηρά στην αστική νομιμότητα, τα αρμόδια όργανα του κράτους, το Σύνταγμα και τους νόμους τότε οι κατήγοροι είναι πάλι έκθετοι. Διότι τί απόλα τηρούν και σέβονται; Τα ατομικά δικαιώματα; Τα προσωπικά δεδομένα; Το τεκμήριο της αθωότητος του κατηγορουμένου μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη; Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την οποία προσπαθούν να διεμβολίσουν διαμορφώνοντας κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας;

Αλλά και δικαιοπολιτικά τί απόλα σέβονται; Τη λαική θέληση και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μερίδος του λαού; Τη νομοθετική διαδικασία που την υπονομεύουν με απροκάλυπτες στοχοποιήσεις; Την κοινοβουλευτική τάξη όταν με φωτογραφικές διατάξεις προωθούν την κατάργηση νομίμων δικαιωμάτων της στοχοποιημένης κοινοβουλευτικής ομάδος; Την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή που την θυσιάζουν στη λογική της κομματικής πειθαρχίας;

Ή θα παραδεχθούμε όλοι ότι Δημοκρατία σημαίνει Νομιμότητα ή θα αυτομολήσουμε προς τις ιδεολογικές μας ροπές. Το δεύτερο μπορεί να είναι προς το παρόν βολικό για το σύστημα αφού του επιτρέπει την εργαλειοποίηση των νομικών μέσων και του προσδίδει ακόμη επίφαση νομιμότητος στα πραξικοπήματά του. Ας έχουν όμως υπόψιν τους όλοι αυτοί ότι τα Συντάγματα και οι Νόμοι αλλάζουν τελευταία και αν παίξουμε με τα ίδια μέσα σύντομα θα έχουν πρόβλημα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου