Διαμαντής Καρασούλας: Τίμησαν για 13η χρονιά τους ήρωες της Χαβαρόβρυσης Αμαλιάδας (foto)

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τίμησαν για 13η χρονιά τους ήρωες της Χαβαρόβρυσης Αμαλιάδας (foto)



xavarovrisi 9Για 13η συνεχή χρονιά τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2013 με συμμετοχή δεκάδων πολιτών από Ηλεία και Αχαΐα, η μνήμη των 32 οπλιτών του Αποσπάσματος Παπανικολόπουλου στην Χαβαρόβρυση Ηλείας. Στο μνημείο που έχει κατασκευαστεί επί της επαρχιακής οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου για τους πεσόντες της Μάχης της Χαβαρόβρυσης (την 22α Οκτωβρίου 1947) τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο και τους εφημέριους του Χαβαρίου π. Δημήτριο Αστερή και π. Διονύσιο Ράλλη.

 Ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια από τον κ. Θεόδωρο Παπανικολόπουλο από το Αίγιο, ανιψιό του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων και από τον κ. Χάρη Μιχαλακόπουλο, επικεφαλής της Εθνικής Δράσης Ηλείας και Υποψήφιο Δήμαρχο Πύργου.
 Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών του Μνημοσύνου, με αναφορά στο χρονικό των γεγονότων του 1947 στην Ηλεία, απηύθυνε ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ στην σημασία της θυσίας της Χαβαρόβρυσης και στην αδιαφορία της επίσημης Πολιτείας να τιμά την θυσία των Ηρώων της περιόδου 1946-1949, που κράτησαν την Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική επικεντρώθηκε η ομιλία του ιατρού και τ. Δημοτικού Συμβούλου Αμαλιάδος κ. Διονυσίου Δρακόπουλου.
 Με δική του παρέμβαση-ομιλία ο κ. Θεόδωρος Παπανικολόπουλος , ανιψιός του Ανθυπολοχαγού  Παπανικολόπουλου, παρουσίασε ντοκουμέντα της εποχής που αποδεικνύουν το μέγεθος της θυσίας στην απελευθέρωση του τόπου από ξένους δυνάστες και την παρουσία του Αποσπάσματος Παπανικολόπουλου στην περιοχή της Πηνείας το 1947. Στο τέλος της εκδηλώσεως αναγνώστηκε μήνυμα της κ. Βάσως Καραλή , αδελφής του πεσόντος Ιωάννη Καραλή, η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, ενώ έγινε μνεία στην πρόσφατη απώλεια της Θεοδώρας Γιαννοπούλου, κόρης Ήρωα του 1940, του Στρατιώτη εξ Αμαλιάδος Ευσταθίου Γιαννόπουλο(που έπεσε κατά την Γερμανική εισβολή στις 6 Απριλίου 1941 στην περιοχή του Κιλκίς), η οποία μαζί με την κόρη της Ιωάννα στήριξαν το Μνημόσυνο της Χαβαρόβρυσης από την πρώτη  χρονιά που τελέστηκε, το 2001.
 Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των πεσόντων, την τήρησης ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό ύμνο. Το παρών μεταξύ των άλλων, έδωσαν ο Υποπτέραρχος ε.α. κ Σωτήριος Γαραντζιώτης, ο τ. Αντιπρόεδρος του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών κ. Νικόλαος Κατσαμπέρης, αντιπροσωπεία της Εθνικής Δράσης Ηλείας, ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Πύργου ιατρός κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου, εκ μέρους του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» η κ. Μαρία Μιχαλακοπούλου, ο καθηγητής κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, εκπρόσωποι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Χαβαρίου και Σωστίου  κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου