Διαμαντής Καρασούλας: Αντισυνταγματικό το αυτόφωρο για χρέη στο δημόσιο

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αντισυνταγματικό το αυτόφωρο για χρέη στο δημόσιο

Αντισυνταγματική έκρινε δικαστήριο της Κατερίνης την αυτόφωρη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε υπόθεση σύλληψης επιχειρηματία της πόλης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης έκανε δεκτή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε,
δια του συνηγόρου του, o επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη, κατηγορούμενος για βεβαιωμένες οφειλές ύψους 290.000 ευρώ προς το δημόσιο και ζητούσε να παραπεμφθεί η υπόθεσή του σε τακτική δικάσιμο, ώστε να τού δοθεί ο χρόνος να προβεί σε ρύθμιση του χρέους του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνήγορος του επιχειρηματία Εμμανουήλ Παπάς, τόνισε ότι οι διατάξεις του νόμου που χαρακτηρίζουν διαρκές το αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο δημόσιο, είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα και παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου. «Η διαδικασία του αυτοφώρου σ' αυτές τις περιπτώσεις είχε συναντήσει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου. Όταν θεσπίστηκε ο νόμος, ο 'Αρειος Πάγος είχε πει ότι η συμβατότητα της ρύθμισης με τα άρθρα του Συντάγματος θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια» ανέφερε ο κ. Παπάς, ο οποίος επεσήμανε ότι πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο αποφασίζει να παραπέμψει τέτοιας φύσης υπόθεση σε τακτική δικάσιμο.

«Στην ουσία δίνεται η ευκαιρία στον εντολέα μου να κερδίσει χρόνο ώστε ενόψει της δίκης (ορίστηκε για τον προσεχή Οκτώβριο) να προβεί σε ρύθμιση του βεβαιωμένου χρέους αποφεύγοντας την ποινική του καταδίκη» παρατήρησε.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρεί κατάστημα με είδη ένδυσης και υπόδησης στην Κατερίνη. Ο ίδιος τονίζει ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σε ποσοστό 80% το τζίρο της επιχείρησής του.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου