Διαμαντής Καρασούλας: Τριαντατρία χρόνια από την τραγωδία στη Θύρα 7

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τριαντατρία χρόνια από την τραγωδία στη Θύρα 7

Τριαντατρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώθηκε ποτέ στον ελληνικό αθλητισμό.Στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, Ολυμπιακός και ΑΕΚ ετοιμάζονταν να λύσουν τις διαφορές τους σε ένα ματς ανάμεσα στον πρώτο της βαθμολογίας και τη δεύτερη, που διεκδικούσε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά την περίοδο 1978-79.

Η ημέρα είναι ηλιόλουστη, το ενδιαφέρον τεράστιο και ο κόσμος κατακλύζει το στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση. Ο Ολυμπιακός δεν συναντά την παραμικρή αντίσταση και πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, φτάνει σε μια εμφατική νίκη.

Το 6-0 δημιουργεί παροξυσμό στους φανατικούς οπαδούς του που βρίσκονται στη Θύρα 7. Θέλουν να βγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα εκτός γηπέδου, προκειμένου να μεταβούν στη Θύρα 1, την πιο κοντινή στη φυσούνα, για να αποθεώσουν τους ποδοσφαιριστές του Κάζιμιερζ Γκόρσκι.

Οι πόρτες δεν έχουν ανοίξει, κάτι το οποίο δεν γνωρίζει ο κόσμος. Ένας από τους πρώτους που φτάνουν προς την έξοδο γλιστρά στα σκαλοπάτια και πέφτει, συμπαρασύροντας και τους μπροστινούς του. Επικρατεί πανικός, καθώς χιλιάδες άτομα περνούν πάνω από τους πεσμένους στο έδαφος και τους καταπατούν, προκειμένου να φύγουν άρον άρον περνώντας από ένα μικρό τουρνικέ που είχαν σπάσει οι αστυνομικοί.

Δεκαενιά άτομα χάνουν επί τόπου τη ζωή τους, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ξεψυχά ένας ακόμα οπαδός στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου μεταφέρονται όσοι από τους περίπου 55 τραυματίες φέρουν σοβαρότερα τραύματα.

Έξι μήνες μετά την τραγική αυτή ημέρα, στον κατάλογο των θυμάτων θα προστεθεί ένα ακόμα άτομο, το 21ο. Δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει από το κώμα στο οποίο είχε πέσει.

Τα 21 θύματα της Θύρας 7:

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)


Χτες το βράδυ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, άνοιξε η θύρα για να μπει ο κόσμος, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων, που κάθισαν ψηλά στην εξέδρα, εκεί όπου σχηματίζεται το 7 με τα 21 καθίσματα, όσα και τα θύματα. Εκεί υπήρχαν 20 ερυθρόλευκα κασκόλ κι ένα της ΑΕΚ, καθώς ένα από τα θύματα ήταν φίλαθλος της «Ένωσης». Αναρτήθηκαν τρία πανό που έγραφαν «Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε», «Απόψε είστε ανάμεσά μας», «Θρύλε μην ξεχνάς, κάποιοι σου πρόσφεραν την ίδια τους τη ζωή.

 Για αυτούς πρέπει να νικάς, μόνο έτσι τους τιμάς. 8/2/81». Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησε η προβολή βίντεο αφιερωμένα στη μεγαλύτερη τραγωδία σε ελληνικό γήπεδο κι από τα μεγάφωνα ακούστηκε η τρομπέτα του Αττίλιο και το «όλος ο κόσμος έκλαψε κι ο Πειραιάς δακρύζει». Ο κόσμος συγκινημένος άναψε κεριά στη μνήμη των θυμάτων και τα μεσάνυχτα, όταν άλλαξε η μέρα και μπήκε η 8η Φεβρουαρίου, έγινε το προσκλητήριο νεκρών με τον κόσμο να φωνάζει «παρών» στην ανακοίνωση του ονόματος κάθε ενός από τους νεκρούς. Παράλληλα μία φωτοβολίδα εκτοξευόταν στον ουρανό.
 
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου