Διαμαντής Καρασούλας: Χαράλαμπος Βιλαέτης, ο οπλαρχηγός του Πύργου

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Χαράλαμπος Βιλαέτης, ο οπλαρχηγός του Πύργου


Η οικογένεια Βιλαέτη ήταν μια από τις παλαιότερες στον Πύργο με πολλά μέλη της να έχουν λάβει μέρος στην Επανάσταση του ’21 και άλλα να έχουν διατελέσει πολιτικοί τον 19ο αιώνα. Η καταγωγή της οικογένειας είναι ηπειρώτικη. Μέλη της οικογένειας κατέβηκαν στην περιοχή του Πύργου από τα Βελά των Ιωαννίνων γύρω στο 1650, από όπου προέρχεται και το όνομά τους.

Το 1687 λέγεται πως έκτισαν το ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στον οποίο δώρισαν και την εικόνα του Αγίου, προερχόμενη από την Ήπειρο.



Στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, η οικογένεια Βιλαέτη είχε στην κατοχή της τεράστιες εκτάσεις γης και είχε αναδειχθεί σε μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την προεπαναστατική περίοδο, τρία μέλη τής οικογένειας είχαν εκλεγεί πρόκριτοι του Πύργου. Η οικία των Βιλαεταίων τοποθετείται στο σημερινό Επαρχείο και περιγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες της εποχής, σαν φρούριο. Σωζόταν στην ίδια θέση έως περίπου το 1860.


Η δράση της οικογένειας Βιλαέτη κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν αρκετά σημαντική, ενώ αναμείχθηκε και στα πολιτικά ζητήματα. Ουσιαστικά η πολιτική της δράση τερματίζεται με το θάνατο του Λύσανδρου Βιλαέτη. Χαρακτηριστικό τής ισχύος της οικογένειας είναι πως το 1848 υποκίνησε εξέγερση εναντίον του βασιλιά Όθωνα. Μέλη από την οικογένεια, τα οποία διακρίθηκαν ήταν οι Ιωάννης, Κωνσταντίνος, Νικόλαος, Λύσανδρος και ασφαλώς ο Χαράλαμπος Βιλαέτης!


Χαράλαμπος Βιλαέτης: ο οπλαρχηγός του Πύργου




Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μέλη της οικογένειας Βιλαέτη. Γεννήθηκε το 1781 στον Πύργο και το 1806, καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, κατέφυγε στην αγγλοκρατούμνεη Ζάκυνθο, όπου και υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό με το βαθμό του λοχαγού στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τον οποίο δημιούργησε ισχυρή φιλία. Από όσα αναφέρονται σε βρετανικά έγγραφα της εποχής, ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν από τους ικανότερους αξιωματικούς και διακρίθηκε μάλιστα και στη μάχη της Λευκάδας το 1810. 


Εννέα χρόνια αργότερα, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και το 1821 αναγνωρίστηκε ως αρχηγός των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν εκείνος που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στον Πύργο, έχοντας στο πλευρό του τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς του Πύργου, το Λυκούργο Κρεσταινίτη, το Διονύσιο Διάκο, τον Αναγνώστη Παπασταθόπουλο και τους Πέτρο και Γεώργιο Μήτζου!


Στις 3 Απριλίου του 1821, Λαλαίοι Τούρκοι κατευθύνονται στον Πύργο για να καταστείλουν την επανάσταση. Τότε, ο Βιλάετης, οι άλλοι οπλαρχηγοί της πόλης και ο Πάνος με το Γενναίο Κολοκοτρώνη (!) οδηγούν τους Πυργιώτες σε μια μάχη δίχως προηγούμενο για τα δεδομένα της πόλης. Μετά από πολυήμερη μάχη, οι Λαλαίοι καταστρέφουν ό,τι μπορούν και αναχωρούν για τα ορεινά. Η πόλη πια είναι ελληνική, αλλά με πολλές απώλειες. 


Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης, επινοεί τότε την ιδέα του αποκλεισμού των Τούρκων του Λάλα. Λίγες μέρες μετά, ο Βιλαέτης μαζί με άλλους οπλαρχηγούς και μερικούς συντρόφους του, οχυρώνεται στο Στρέφι της Ολυμπίας. Στη μάχη που ακολούθησε τραυματίστηκε. Παρά τον τραυματισμό του, δεν δίστασε να ορμήσει σε έναν μπέη και να τον σκοτώσει. Ωστόσο, ένας υπηρέτης του μπέη, πυροβόλησε το Βιλαέτη πισώπλατα και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Λέγεται πως οι Τούρκοι απέσπασαν το κεφάλι του ως λάφυρο. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν μόλις 40 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου