Διαμαντής Καρασούλας: Νεκρός 43χρονος αστυνομικός σε συμπλοκή με Αλβανούς κακοποιούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Νεκρός 43χρονος αστυνομικός σε συμπλοκή με Αλβανούς κακοποιούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα

φωτό από facebookΈνας αστυνομικός έπεσε νεκρός τα ξημερώματα μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ δύο αλλοδαπών και αστυνομικών που έγινε σε ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας.

Τρεις αστυνομικοί της συνοριακής φύλαξης, στο πλαίσιο ελέγχων για παράνομη αλιεία προσέγγισαν μια καλύβα μέσα στην οποία βρίσκονταν δύο άτομα. 

Ο ένας κακοποιός ξεκίνησε να πυροβολεί τραυματίζοντας τον άτυχο αστυνομικό, που ξεψύχησε περιμένοντας τη βάρκα που θα τον μετέφερε, ενώ στην περιοχή η θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί υπό το μηδέν…
Ο 43χρονος Ηλίας Κωστένης που έπεσε στο καθήκον ήταν πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού.


(φωτό από facebook)

Νεκροί από την ανταλλαγή πυροβολισμών είναι και οι δύο Αλβανοί που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών.
Σύμφωνα με όσα είπαν στους συναδέλφους του οι γιατροί του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε, ο 43χρονος υπαρχιφύλακας έφερε τρία τραύματα: στο δεξί αγκώνα, στην οσφυική χώρα και στα πλευρά, στο ύψος του θώρακα. Το τρίτο τραύμα εκτιμάται πως ήταν και το μοιραίο. Σύμφωνα επίσης με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αστυνομικός δέχθηκε τις σφαίρες πισώπλατα, την ώρα που έτρεχε για να καλυφθεί.
Την οδύνη του για το περιστατικό εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας:
“Εκφράζω τη βαθιά οδύνη και τη θλίψη μου για την απώλεια της ζωής του Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, ενός ακόμη αστυνομικού ο οποίος έπεσε σε ώρα καθήκοντος, στην προσπάθεια προστασίας της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας του Έλληνα πολίτη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στην κόρη του και σε όλους τους οικείους του. Η σκέψη μας είναι μαζί τους”. 
Συλλυπητήρια ανακοίνωση και από το τμήμα σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ:
“Για τον άδικο θάνατο του αστυνομικού στη Φλώρινα: Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τον άδικο θάνατο του αστυνομικού στη Φλώρινα και τη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του. 
Ανεκπλήρωτη υποχρέωση της πολιτείας είναι η διασφάλιση και υλικοτεχνική υποστήριξη των αστυνομικών που επιχειρούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες”.
Το χρονικό της συμπλοκής

Η ώρα ήταν μία παρα τέταρτο όταν τρεις αστυνομικοί της συνοριακής φύλαξης, στο πλαίσιο ελέγχων για παράνομη αλιεία, πήγαν να ελέγξουν – σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- μία καλύβα, 2 χιλιόμετρα από τη μικρή Πρέσπα.
Οι δύο αστυνομικοί προχώρησαν προς την καλύβα ενώ ο τρίτος στάθηκε πίσω απο ένα δέντρο για να τους παρέχει κάλυψη.

Όλο το περιστατικό δεν κράτησε πάνω από 1-2 λεπτά

Οταν έφτασαν στην καλύβα ο ένας από τους δύο αστυνομικούς τράβηξε την κουβέρτα που είχε αντί για πόρτα ενώ ο δεύτερος φώτισε με το φακό του το εσωτερικό της. Οι δύο αστυνομικοί είδαν σε ένα κρεβάτι ένας άνθρωπο σκεπασμένο.
Φώναξαν στα αλβανικά “αστυνομία” κι εκείνος πετάχτηκε όρθιος και άρχισε να φωνάζει στα αλβανικά τον συνεργό του.
Μόλις οι αστυνομικοί είδαν και τον δεύτερο διαπίστωσαν πως κρατούσε καλάσνικοφ και άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω προκειμένου να βρουν κάλυψη.
Τότε, ο ένας από τους δύο κακοποιούς άρχισε να πυροβολεί μέσα από την καλύβα βγαίνοντας κι έξω απο αυτή. Οι σφαίρες τραυμάτισαν σοβαρά τον 43χρονο υπαρχιφύλακα και πατέρα ενός 12χρονου κοριτσιού.

Ο δεύτερος αστυνομικός κατάφερε να καλυφθεί και ο τρίτος άνοιξε πυρ εναντίον του οπλισμένου Αλβανού με υποπολυβόλο τύπο MP5, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Στη συνέχεια ο δεύτερος κακοποιός βγήκε από την καλύβα, άρπαξε το όπλο του συνεργού του και συνέχισε να πυροβολεί εναντίον του αστυνομικού, ο οποίος ανταπέδωσε τα πυρά τραυματίζοντας θανάσιμα τον κακοποιό.
Οι τρεις αστυνομικοί είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους μακρυά από το σημείο και είχαν κάνει πεζοπορία περίπου 45 λεπτών σε δύσβατη περιοχή του βουνού, προκειμένου να ελέγξουν τη συγκεκριμένη καλύβα. Ετσι δεν ήταν δυνατή η άμεση μεταφορά του τραυματισμένου αστυνομικού. Μέχρι να έρθει η βάρκα για να τους παραλάβει, ο 43χρονος υπαρχιφύλακας, δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά του. Σημειώνεται επίσης οτι στην περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα η θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί κάτω απο το μηδέν.
Μέσα στο εσωτερικό της καλύβας δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο ενώ ερευνάται η γύρω περιοχή όπου ενδεχομένως οι δύο κακοποιοί να είχαν κρύψει όπλα ή ναρκωτικά.
Απο τους δύο κακοποιούς έχει γίνει λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού προκειμένου σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές να διαπιστωθεί η ταυτότητα τω δραστών και το πιθανό εγκληματικό παρελθόν τους. 
Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας:

  Σήμερα (08-12-2013), μεταμεσονύχτιες ώρες, ομάδα τριών (3) αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών Φλώρινας εκτελούσε περιπολία για την αποτροπή του φαινομένου της παράνομης αλιείας στην ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, στις Μικρές Πρέσπες.
Κατά τη διάρκεια της περιπολίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοσχέδια καλύβα εντός της οποίας βρίσκονταν δύο υπήκοοι Αλβανίας, που όταν κλήθηκαν να ελεγχθούν αντέδρασαν και πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.
Από την ένοπλη συμπλοκή τραυματίστηκαν θανάσιμα 43χρονος Υπαρχιφύλακας και οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν διαδοχικά πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov το οποίο κατασχέθηκε.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Φλώρινας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου