Διαμαντής Καρασούλας: Ο πρόεδρος Κάρολος στην Αλβανία και μια παλιά αλλά ξεχασμένη ιστορία...

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο πρόεδρος Κάρολος στην Αλβανία και μια παλιά αλλά ξεχασμένη ιστορία...

Ο πρόεδρος Κάρολος στην Αλβανία και μια παλιά αλλά ξεχασμένη ιστορία...Την Αλβανία θα επισκεφθεί επισήμως ο πρόεδρος της «δημοκρατίας» Κάρολος, από 3 έως και 5 Νοεμβρίου 2013 και αναμένεται να… αποθεωθεί! 
Κι αν δεν ξέρετε γιατί, σας πληροφορούμε ότι στις 28 Αυγούστου 1987, ο τότε υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου, Κάρολος, ήταν αυτός που υπέγραψε την μονομερή άρση του εμπολέμου με την τότε κομμουνιστική Αλβανία των διαδόχων του Χότζα!

Για την ιστορία, Αλβανία δεν υπήρχε την περίοδο της κήρυξης του πολέμου κατά της Ελλάδος από τους Ιταλούς,  καθώς νωρίτερα είχε ενσωματωθεί στην Ιταλία. 


Η  Ελλάδα τέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση έναντι της Αλβανίας με το Βασιλικό Διάταγμα της 10ης  Νοεμβρίου 1940,  το οποίο όρισε ως εχθρικά κράτη την Ιταλία, τις κτήσεις και τις αποικίες της αυτής. Το καθεστώς της εμπόλεμης κατάστασης παρέμεινε και μετά τον πόλεμο, για να δείξει αφενός η Ελλάς ότι δεν παραιτείται από τις εθνικές διεκδικήσεις της στην Β. Ήπειρο και αφετέρου ως μοχλός πίεσης για να σεβαστούν οι Αλβανοί κατσαπλιάδες τα δικαιώματα των βορειοηπειρωτών.

Η άρση του εμπολέμου έγινε ξαφνικά το 1987, χωρίς βεβαίως να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του ελληνισμού της Β. Ηπείρου, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του τότε αρμοδίου υπουργού Καρόλου. Ιδού η εισήγηση: «Η Κυβέρνηση αποφαίνεται και δηλώνει ότι ο χαρακτήρας της Αλβανίας σαν εχθρικού κράτους έχει πάψει να υφίσταται. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η δήλωσή της αυτή αποτελεί την αφετηρία για την ρύθμιση των ζητημάτων που είναι ακόμη εκκρεμή ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήδη, οι αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες μελετούν προσεκτικά τον προσφορότερο τρόπο για την νομική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων αυτών.


 Ο τερματισμός της προηγούμενης κατάστασης θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο φίλων χωρών και την διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ειδικότερα θα είναι προς όφελος της Ελληνικής μειονότητας, για την οποία το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει αμέριστο και η οποία, καλλιεργώντας τις παραδόσεις και την εθνική της ταυτότητα, θα αποτελεί μια σταθερή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Έλληνες και τον Αλβανικό λαό».

Για να έρθουμε στο τώρα, τι μπορεί να ωφελήσει μια επίσκεψη σε μια χώρα που μας έχει πλημμυρίσει με λαθρομετανάστες και εγκληματικότητα, είναι επισήμως σύμμαχος της Τουρκίας και επιπλέον έχει και εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα, αυτό μόνο ο πρόεδρος Κάρολος το γνωρίζει!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου