Διαμαντής Καρασούλας: Ηλεία: Λύση "εδώ και τώρα" για τον αγροτικό κόσμο!

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ηλεία: Λύση "εδώ και τώρα" για τον αγροτικό κόσμο!


agrotis

Σύσκεψη για την επιστροφή του ΦΠΑ συγκάλεσε για την Κυριακή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών στην Αμαλιάδα

Αγανάκτηση  επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για την καθυστέρηση, αλλά και την αβεβαιότητα  σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ για το έτος 2012. Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι θα διενεργούνταν ο επανέλεγχος ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Για το λόγο αυτό  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας – Οργάνωση Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας – Κορινθιακής Σταφίδας συγκαλεί για την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί σύσκεψη στα γραφεία της οργάνωσης στην Αμαλιάδα.
Στη σύσκεψη καλούνται οι βουλευτές Ηλείας και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που εμπλέκονται στο θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε χθες ο ταμίας της Οργάνωσης Παραγωγών Χρήστος Βαλλιανάτος, στις τάξεις των αγροτών επικρατεί οργή και αγανάκτηση και πλέον θα πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν την λύση: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο. Ο κόσμος περιμένει τα λεφτά που δικαιούται και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει οικονομικό αδιέξοδο…», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών,  για να ελέγξει τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων αποδέχτηκε τις τιμές αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, οι οποίες  ανταποκρίνονται στο καθαρό εισόδημα και δεν έχουν σχέση με τις πωλήσεις των προϊόντων, όπως π.χ. το αραποσίτι το 2012, πουλήθηκε 0,23 και 0,24 ευρώ, με την κατάσταση του ΕΛΓΑ να προβλέπει 0,12 ευρώ. Η Κορινθιακή σταφίδα, επίσης, πουλήθηκε 1,45 ευρώ, ενώ η κατάσταση του ΕΛΓΑ προβλέπει την τιμή των 0,88 ευρώ. Το καρπούζι, έφτασε το 2012 να πουλιέται 2.000 ευρώ το στρέμμα και η κατάσταση του ΕΛΓΑ προβλέπει 650 ευρώ το στρέμμα.

Όπως έχει επισημανθεί αυτό γίνεται σε όλα τα προϊόντα, δηλαδή οι αγρότες να αναγκάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές για να μπορέσουν να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ, λέγοντας ότι αυτή ήταν και η λογική αυτών που όρισαν αυτές τιμές.

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα,  οι αρμόδιοι ενημερώνουν ότι αυτοί οι παραγωγοί θα επανελεγχθούν, με τους αγρότες και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό να αναρωτιούνται για το ποιος θα διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους τη στιγμή που στην ΔΟΥ Αμαλιάδας, που εξυπηρετεί πλέον και τον κάμπο, υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος στο γραφείο του ΦΠΑ…


Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου