Διαμαντής Καρασούλας: 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Κορυτσάς

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

73 χρόνια από την απελευθέρωση της Κορυτσάς

.Σήμερα συμπληρώνονται 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Κορυτσάς (1940), την πρώτη σημαντική επιτυχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός ελληνικών συνόρων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ισχυρές ιταλικές δυνάμεις (Mεραρχία Tριέστι - Πιεμόντε - Bενέτσια - Aρέστο με δύο τάγματα μελανοχιτώνων -το τάγμα των Bερσαλιών και ένα τάγμα Αλβανών) είχαν καταλάβει την πόλη της Κορυτσάς. 



O αγώνας για την απελευθέρωση της ήταν πολυαίμακτος και άρχισε με αιφνιδιαστική επίθεση στις 14 Νοεμβρίου έχοντας ως μπροστάρη των αξιωματικό Ιωάννη Μεργέτη. Στην πρώτη επίθεση συνελήφθησαν και οι πρώτοι 40 Ιταλοί.

Στις 17 Νοεμβρίου επιτεύχθηκε ο πρώτος μεγάλος στόχος της αποστολής: η κατάκτηση της κορυφογραμμής του όρους Μοράβα. Κατά συνέπεια υποχώρησαν οι εχθρικές δυνάμεις αφήνοντας πίσω αιχμαλώτους, πολεμοφόδια, λάφυρα και τρόφιμα.

Η κομβική κίνηση ήρθε από τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού, Δημήτριο Π. Θεοδωράκη, ο οποίος αιφνιδίως ανάγκασε τους τοπικούς διοικητές να παραδοθούν.

Το μήνυμα για την απελευθέρωση της Κορυτσάς εστάλη άμεσα από την 9η Μεραρχία Πεζικού στην ελληνική κυβέρνηση.

Η σημαντική αυτή επιτυχία ήταν το έναυσμα για τις καταλήψεις του επόμενου διμήνου σε περιοχές όπως το Πόγραδετς, η Πρεμετή, οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, η Χειμάρρα και η Κλεισούρα.

Κάποιες φετινές εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στις 18 Νοεμβρίου η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εορτασμούς της επετείου με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας, κατάθεση δάφνινων στεφάνων στο άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας του 1940 και ομιλίες.

Ο Δημήτριος Π. Θεοδωράκης σαν αξιωματικός έλαβε επίσης μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Διετέλεσε διευθυντής της Στρατιωτικής Λέσχης Αθηνών. Απεβίωσε το 1988 σε ηλικία 99 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου