Διαμαντής Καρασούλας: Ο αργός θάνατος του Έλληνα εμποράκου

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο αργός θάνατος του Έλληνα εμποράκου


Μια κατηγορία Ελλήνων που είχε αρχίσει να νιώθει νωρίτερα ίσως από όλους τις συνέπειες του επερχόμενου οικονομικού «Αρμαγεδδών» είναι αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και καταστηματαρχών. 
Πρόκειται για συμπατριώτες μας που κράτησαν μέσα τους την σπίθα της δημιουργίας, ρίσκαραν και αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το «δαιμόνιο» της αξιοσύνης που χιλιετίες κουβαλά η Φυλή μας. Για ανθρώπους που κατά κανόνα στήριξαν την Πατρίδα και την αγορά εργασίας για δεκαετίες , για ανθρώπους που δεν θέλησαν να «φιλήσουν κατουρημένες ποδιές» για ρουσφέτια και βολέματα στο δημόσιο της ψηφοθηρίας.

Από τις πρώτες πληγές για το νόμιμα στεγασμένο εμπόριο ήταν φυσικά το παραεμπόριο, φορείς του οποίοι είναι στην συντριπτική πλειοψηφία λαθρομετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα δισ. ευρώ που χάνονται από τον κύκλο εργασιών της ελληνικής  οικονομίας σε ετήσια βάση από το παραεμπόριο, με προφανείς φυσικά συνέπειες ακόμη και βραχυπρόθεσμα, για τους νόμιμους εμπόρους και καταστηματάρχες.
Σαν να μην έφθανε η πλήρης αδιαφορία του Κράτους για την λαθρομετανάστευση και το παραεμπόριο, παράλληλα οι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν την επιθετικότατη πολιτική του ασφαλιστικού τους φορέα, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε) , του παλαιότερα γνωστού ως ΤΕΒΕ και ΤΑΕ. Όλο και περισσότεροι ήταν αυτοί που αδυνατούσαν να καταβάλουν εμπρόθεσμα το –διόλου ευκαταφρόνητο- ποσό κάθε δίμηνο με αποτέλεσμα τα πινάκια σε κάθε πρωτοδικείο της Ελλάδας να γεμίζουν από υποθέσεις για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Βλέπετε δεν ήταν αρκετό για αυτούς τους ανθρώπους το ότι έμεναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φυσικά χωρίς συντάξιμα ένσημα, έπρεπε σύμφωνα με το άθλιο Ελλαδιστάν να έχουν και ποινική μεταχείριση, με αρκετούς από αυτούς μάλιστα να βιώνουν το δράμα της φυλάκισης (!) σε αγροτικά καταστήματα κράτησης.
Το οξύμωρο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι –σε αντίθεση για παράδειγμα με τις οφειλές στο ΙΚΑ – η συγκεκριμένη κατηγορία αν έχει οφειλές στον ασφαλιστικό της φορέα δεν επηρεάζει την ασφάλιση κάποιων τρίτων παρά μόνο των ιδίων και των προστατευόμενων μελών του ασφαλισμένου, γι’ αυτό και φαντάζει εξωφρενική η ποινική οδός για μικρές οφειλές στον ΟΑΕΕ, διαδικασία άλλωστε που δεν υπάρχει για σχεδόν καμία άλλη χώρα εντός Ευρώπης.
Το τελευταίο διάστημα συγκροτήθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) το οποίο στην ουσία απειλεί με κατασχέσεις τους ήδη εγκλωβισμένους σε συσσωρευμένα χρέη εμπόρους και καταστηματάρχες. Χρέη που δημιουργήθηκαν από την πλήρη συρρίκνωση της «πραγματικής οικονομία», αυτής που θα επανεκκινούσε δήθεν ο Σαμαράς και η συγκυβέρνηση των υποταγμένων στους διεθνείς τοκογλύφους. Αντ’ αυτού οι έμποροι εισπράττουν κατασχετήρια και βιώνουν τον απόλυτο ρατσισμό χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την ίδια ώρα που «ευπαθείς» και λαθρομετανάστες έχουν πρόσβαση φυσικά εντελώς ελεύθερη.
Οι δήθεν ρυθμίσεις που κατά καιρούς προωθεί ο ΟΑΕΕ για ρύθμιση οφειλών είναι σύμφωνα και με τις κατά τόπους Ομοσπονδίες Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων (ΟΕΒΕ) «ανέκδοτο» καθώς στην ουσία είναι μη ρυθμίσεις, αφού ζητούν μεγάλα αρχικά ποσά για ένταξη στην ρύθμιση και φυσικά μηνιαίες δόσεις δυσβάστακτες  για τους οφειλέτες, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.Και όχι μόνο έβαλαν λουκέτο στην επιχείρηση αλλά δεν δικαιούνται το στοιχειώδες επίδομα ανεργίας, μιας και αυτό χορηγείται σε όποιον έκλεισε μεν την επιχείρηση του αλλά δεν χρωστά σε ταμεία και εφορία. Μα αν δεν χρωστούσε δεν θα έκλεινε! Αφήνουν δηλαδή χωρίς καμία βοήθεια και στην πείνα τον Έλληνα που είδε μέσα λίγα χρόνια την επιχείρησή του να συρρικνώνεται και τελικά να κλείνει χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται. Τον αφήνουν χωρίς καμία δυνατότητα για δανεισμό από τα τραπεζικά ιδρύματα, ιδρύματα που τόσα πολλά κέρδισαν από τα νομοθετήματα των κυβερνήσεων τα χρόνια της κρίσης αλλά που πεισματικά δεν ανοίγουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης. Έτσι δεν έλεγε ο Σαμαράς; Μιλούσε για κάνουλες χρηματοδότησης για την «πραγματική οικονομία» τις οποίες θα άνοιγε και αυτός χτυπά αλύπητα τον συμπατριώτη μας νόμιμα στεγασμένο έμπορο. Καμία βοήθεια για τον Έλληνα παρά μόνο φόροι, αναλγησία και υποτέλεια στους ξένους.
Είναι αλήθεια πως κάποιοι έμποροι μπορεί να φοροδιέφευγαν ή και συνειδητά να μην ταχτοποιούσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή ακόμη - ακόμη να έκαναν και κάποιες άστοχες επαγγελματικές επιλογές, κολυμπώντας στο «τσουνάμι» της ύφεσης στο οποίο βύθισαν την Εθνική Οικονομία οι πολιτικάντηδες και οι φαύλοι. Δεν είναι δυνατόν όμως το Κράτος να τους φέρεται τιμωρητικά και με βαναυσότητα ή να στιγματίζει έναν ολόκληρο κλάδο με «ταμπέλες».
Κανένα μα κανένα μέτρο πραγματικής ανακούφισης δεν πάρθηκε για εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που βλέπουν τους κόπους και τις θυσίες-αρκετές φορές πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις-πολλών ετών να βρίσκουν επίλογο στο άχαρο σχήμα ενός λουκέτου. Ευνοϊκές και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα κόμματα, για τους παράνομους μεγαλοκαναλάρχες-εργολάβους, άφθονα προνόμια για το πολιτικό προσωπικό, για τα τραπεζικά ιδρύματα και αντιθέτως εκδικητικότητα και μίσος εναντίον των εμπόρων που αποτελούν έναν από τους πυρήνες της Οικονομίας.
Γιατί το Κράτος δεν κοιτάζει πρώτα τον πραγματικά αδύναμο και εξαθλιωμένο  Έλληνα; Τι χρειάζεται δηλαδή για «παγώσει» τις οφειλές των έμπορων στον ΟΑΕΕ και να τους δώσει πρόσβαση στην Υγεία και μια ευκαιρία να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους δείχνοντας έμπρακτα ότι τους στηρίζει; Οι ίδιοι το ζητούν και μάλιστα δηλώνουν πρόθυμοι να γίνει συμψηφισμός των οφειλών όταν θα έρθει η ώρα για την συνταξιοδότηση. Και φυσικά «την νύφη» καλούνται να πληρώσουν και όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με τις επαπειλούμενες νέες μειώσεις σε συντάξεις.
Κατέστρεψαν μεθοδικά την Εθνική Παραγωγή που τροφοδοτούσε τους εμπόρους σε μεγάλο βαθμό, διέλυσαν με «τοξικές» επενδύσεις τα ασφαλιστικά ταμεία, υπονόμευσαν με τρόπο χυδαίο την αξιοπρέπεια Ελλήνων οικογενειαρχών και τώρα δείχνουν απίστευτη αναλγησία τιμωρώντας με δριμύτητα τους Έλληνες, τους οποίους οδηγούν μεταξύ άλλων στην αυτοκτονία. Μόνο ένα πραγματικά Εθνικό Κράτος μπορεί να σώσει τον Έλληνα και δεν θα το κάνει ως «χάρη», αλλά διότι γνωρίζει ότι ο Άνθρωπος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Έθνους και της υπόστασης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου