Διαμαντής Καρασούλας: Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Ο ΣΥΡΙΖΑ με απέκλεισε γιατί δεν δηλώνω Τουρκάλα

Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Ο ΣΥΡΙΖΑ με απέκλεισε γιατί δεν δηλώνω Τουρκάλα

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αξίωσαν να κοπεί από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος η ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν από την Ξάνθη, που είναι "κόκκινο πανί" για τους "τουρκόφιλους" μουσουλμάνους και ο ΣΥΡΙΖΑ την απέκλεισε τελικά από το ψηφοδέλτιο. Στη συνέχεια ένας ελεεινός, γραφικός μηχανισμός προπαγάνδας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, της χρέωσε "σχέσεις με την ακροδεξιά", αντί να πει την αλήθεια, ότι δηλαδή φοβήθηκαν να μη χάσουν τις ψήφους των αυτοαποκαλούμενων "τούρκων"... 


Το θέμα που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Ξάνθης, έκλεισε με παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Γραμματέα και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη στην Ξάνθη για να υπάρξει επαρκής ενημέρωση για το ζήτημα.

Για κόψιμο της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν μιλούν τα τουρκογενή μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι έπεισαν την ηγεσία του κόμματος να κάνει πίσω. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω με την υποψηφιότητα της Ρομά, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μετά τις αντιδράσεις των "τούρκων" (όπως αυτοαποκαλούνται) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι μετά την επίσκεψη κλιμακίου της Κουμουνδούρου με επικεφαλής τον Δ. Βίτσα στην περιοχή, τους έπεισαν ότι πρέπει να πάρουν πίσω την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, την οποία αποκάλεσαν «μεγάλο λάθος του κόμματος».

Το πρόβλημα με δυο λόγια: η Σαμπιχά που αυτοαποκαλείται «Ελληνίδα Ρομά» κατηγορείται από την τουρκογενή μειονότητα ως εθνικίστρια, ενεργούμενο του «βαθέως ελληνικού κράτους» και ο αυτοαποκαλούμενος "τούρκος" βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που σήκωσε το κυρίως βάρος της επίθεσης εναντίον της, κατηγορείται από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της επίσης ως εθνικιστής και «ενεργούμενο του τουρκικού βαθέως κράτους». 

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ανήκει στην κοινότητα των Ρομά της Θράκης και στο παρελθόν έχει καταγγείλει το τουρκικό προξενείο της περιοχής για εξαναγκασμό και εκτουρκισμό της μειονότητας (Πομάκων και Ρομά). Επίσης, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδρύματα (όπως το "Σταύρος Νιάρχος") και την ελληνική κυβέρνηση (επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ) για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στους καταυλισμούς των Ρομά. Δράση που τη μετέτρεψε σε "κόκκινο πανί", όχι μόνο για το τουρκικό προξενείο, αλλά και για τα μειονοτικά στελέχη που αυτοαποκαλούνται "τούρκοι".

Οι αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της είναι δύο ειδών, καθώς υπάρχουν αυτοί που συμφωνούν με την απόσυρση της Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι η αρχική επιλογή της ήταν «μεγάλο λάθος του κόμματος», και οι άλλοι που θεωρούν «ολέθριο λάθος» την απόσυρσή της, υποστηρίζοντας ότι θα φανεί πως «υποχώρησαν στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου».

“Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους”

Στο 5ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη Γενεύη (27 και 28 Νοεμβρίου 2012) ακούσθηκε η συγκλονιστική μαρτυρία μίας Μουσουλμάνας Ρομά από τη Θράκη. Πρόκειται για τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρο του συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της:

«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα».

Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ.

Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας.

Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.

Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά.

Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.

Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.

Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου