Διαμαντής Καρασούλας: «Θέλουν να εξαφανίσουν τους Αγρότες»

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

«Θέλουν να εξαφανίσουν τους Αγρότες»

Ακούγοντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014 να μιλάει για τα τεράστια επιτεύγματα της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα πίστεψα για μια στιγμή πως μιλάει για τους αγρότες της Ισπανίας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
 Ίσως οι αγρότες που συναντά ο κ.υπουργός στο Κολωνάκι να μην έχουν προβλήματα. Γιατί οι αγρότες που γνωρίζω εγώ στην Ηλεία αλλά και οι αγρότες ολόκληρης της Ελλάδας βρίσκονται σε
χειρότερη οικονομική κατάσταση από ποτέ. 

Εκτός από το ακριβό ευρώ που καθιστά ακριβά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, εκτός από τις διεθνής οικονομικές συνθήκες που πλήττουν την ελληνική και παγκόσμια αγορά, έρχεται η κυβέρνηση τη συμφοράς εφαρμόζοντας μια αγροτική πολιτική που όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα σκοτώνει οικονομικά τους αγρότες. 


Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες και την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο καθιστώντας τη μία καλλιέργεια μετά την άλλη μη συμφέρουσα. Οι τρομερές αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα), οι τεράστια αύξηση στο αγροτικό ρεύμα και η μη χορήγηση φθηνού πετρελαίου, έχουν οδηγήσει τους αγρότες στην απελπισία. Έχουν καταντήσει να δουλεύουν για την ΔΕΗ και τις εταιρίες φυτοφαρμάκων!  


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιβάλλει την ένταξη των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, επιβάλλει μικρότερη ή μεγαλύτερη φορολόγηση σε κάθε στρέμμα αγροτικής γης, οι απαιτήσεις του ΕΛΓΑ συνεχώς αυξάνονται χωρίς να δίνονται όμως οι ανάλογες αποζημιώσεις στους αγρότες ενώ σχεδιάζεται η αύξηση μέχρι και 157% του αγροτικού ρεύματος για να καλυφθούν οι ζημιές της ΔΕΗ από τα "κόλπα" με τα φωτοβολταϊκά. 


Πρόκειται για μια πολιτική που σκοτώνει οικονομικά τους αγρότες και ταυτόχρονα διώχνει τους νέους από τα χωράφια τους σε μια περίοδο που η ενασχόληση με την γεωργία θα μπορούσε να βοηθήσει καθοριστικά στην μείωση της ανεργίας των νέων που έχει φτάσει το 60%. Την στιγμή που μιλάμε, μεγάλο μέρος πορτοκαλιών σε περιοχές της Ηλείας είναι ακόμα αδιάθετο με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση ενώ το υπουργείο οικονομικών οφείλει ακόμα την επιστροφή του ΦΠΑ σε αγρότες της Ηλείας.

Είναι γεγονός πως οι αγρότες του Νομού μας αδυνατούν εδώ και δεκαετίες να συγκροτήσουν ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο που θα ταρακουνήσει τους κυβερνώντες. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει πράξη;



*Ο Διαμαντής Καρασούλας είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νεολαίας των ΑΝΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου