Διαμαντής Καρασούλας: Ξεπερνούν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ιόνιο και Κρήτη!

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ξεπερνούν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ιόνιο και Κρήτη!

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε όλοι εμείς που φωνάζαμε τόσα χρόνια για την ύπαρξη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στον Ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο. 

Ξεπερνούν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ιόνιο και Κρήτη! Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού σκάφους της νορβηγικής εταιρείας PGS (Petroleum Geo-Services) που εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει έρευνες στις σφόδρα πιθανές για ύπαρξη ενεργειακών πεδίων υδρογονανθράκων θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης “υπόσχονται” ακριβώς αυτά που…έλεγαν οι αρχικές εκτιμήσεις.



Ότι, δηλαδή, για το Ιόνιο πέλαγος οι σεισμικές καταγραφές είναι δισδιάστατες με πυκνότητα τα 10 χλμ. Ενώ στη Κρήτη η πυκνότητα προβλέπεται να είναι της τάξης των 40 χλμ.Οι πρώτες αυτές ενδείξεις απλά επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ερευνών που είχαν γίνει χωρίς την άδεια του κράτους, κατά το παρελθόν από διάφορες εταιρείες τα δεδομένα των οποίων πουλιούνται “χρυσάφι” στην “μαύρη αγορά” των εταιρειών ενέργειας.

Συνολικά περί τα 8.500 χλμ πρόκειται να ερευνηθούν με τα οποία η εταιρεία και οι πρώτες έρευνες δείχνουν στο Ιόνιο πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα από τα ελάχιστα υπολογιζόμενα των 350 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Στην Κρήτη οι πρώτες καταγραφές στα δυτικά του νησιού δείχνουν ότι όσο πηγαίνει το σκάφος ανατολικότερα θα βρεθούν κολοσσιαία κοιτάσματα λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους.

Oι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο το αργότερο. Από εκεί και πέρα όμως απαιτούνται τα προσεκτικά βήματα που σημειώνει κι ο υπότιτλος. Κι αυτό κι ανακήρυξη των ΑΟΖ, που απαιτούνται για να αρχίσουν οι προεργασίες και να γίνουν εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα – όχι πριν το 2020- προυποθέτουν λεπτούς χειρισμούς, καθώς Τουρκία, αλλά και οι ασταθείς πολιτικά Αίγυπτος και Λιβύη μπορεί να θέσουν θέμα συνεκμετάλλευσης – αν και με διαφορετική βαρύτητα η κάθε χώρα. Παράλληλα η όλη υπόθεση εκ των πραγμάτων συνδέεται και με τον αγωγό που προβλέπεται να μεταφέρει το φυσικό αέριο του υπό κοινή Κυπρο- ισραηλινή εκμετάλλευση φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.

Αντίθετα σε ότι αφορά τα κοιτάσματα του Ιονίου τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά αφού μόνο η Αλβανία θεωρητικά μπορεί να διεκδικήσει κάτι σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ εκεί.

Σημειώνεται ότι αν και θα μεσολαβήσει ικανός χρόνος μέχρι τα όποια κοιτάσματα καταστούν εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα, η προεξόφληση τίτλων που θα αντιστοιχούν σε θεωρητικά προβλέψιμες τιμές απόδοσης του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου θα μπορούσε να ενισχύσει πιο άμεσα τα δημόσια ταμεία και να εξυπηρετήσει το χρέος.

Αν και το παράδειγμα της Νορβηγίας που αξιοποίησε τον πλούτο από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας για να εξασφαλίσει κοινωνικές παροχές – υγεία, παιδεία, ασφάλιση, περ΄θαλψη – για τις επόμενες γενιές κι από μια φτωχή χώρα ψαράδων αναδείχθηκε σε μια κραταιά οικονομία και χώρα θέτει κι εναλλακτικές προοπτικές που οφείλει να εξετάσει ένα σοβαρό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων για γεώτρηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 έστω το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου