Την αντίδραση και τον έντονο προβληματισμό τους στην μετατροπή του γηροκομείου της Βάρδας σε ξενώνα φιλοξενίας αλλοδαπών εργατών, εκφράζουν οι περίοικοι του ιδρύματος αλλά και πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι της Βάρδας τονίζουν πως όχι μόνο δεν τους ζητήθηκε η συναίνεση, ιδιαίτερα αυτοί που μένουν δίπλα ακριβώς από το ίδρυμα, αλλά ούτε τους ενημερώσει και κανείς για το πώς θα λειτουργήσει, πόσα άτομα θα φιλοξενεί και πως θα διασφαλίζεται η ασφάλεια, η δημόσια υγιεινή και η μη υποβάθμιση της περιοχής τους.
«Μόλις προχθές ενημερωθήκαμε για το γεγονός που συζητά ολόκληρη η Βουπρασία» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Παναγιώτης Χατζής και συνέχισε: «Υπάρχει μια αναστάτωση γιατί δεν γνωρίζουμε σε τι ακριβώς θα μετατραπεί ο χώρος. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο σκοπός του ήταν άλλος, να παραμείνει γηροκομείο. Θα κάνουμε την έρευνά μας και θα ενημερώσουμε τους κατοίκους της Βάρδας. Εδώ όμως τίθενται ηθικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις δωρεές των συμπολιτών μας. Δεν ξέρουμε λοιπόν κατά πόσο είναι ηθικό να ενοικιάζεται το ίδρυμα για άλλο σκοπό».
«Είναι ανεπίτρεπτο να δημιουργηθεί μέσα στη Βάρδα ένα κέντρο μεταναστών» είπε στην εφ. «Πατρίς» ένας ακόμα κάτοικος της Βάρδας, ο κ. Τάσος Μυλωνόπουλος και συνέχισε: «Σεβόμαστε τους μετανάστες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί τους, αλλά το γηροκομείο δεν πρέπει να μετατραπεί σε ξενώνας. Για τη στέγαση των αλλοδαπών θα πρέπει να φροντίσει η πολιτεία. Το γηροκομείο θα έπρεπε να παραμείνει γηροκομείο».
«Όπως εμείς σεβόμαστε τον ιερό κλήρο της περιοχής μας, έτσι και αυτό πρέπει να σεβαστεί τους κατοίκους» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Σπύρος Κούγιας και συνέχισε: «Το γηροκομείο θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί σαν γηροκομείο. Για τους αλλοδαπούς μπορεί να φροντίσει και η πολιτεία. Υπάρχουν όμως ηλικιωμένοι που δεν έχουν κανέναν να τους προσφέρει έστω ένα ποτήρι αυτοί. Αυτοί πιστεύω ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
«Εγώ δώρισα το οικόπεδο για να γίνει το ίδρυμα, αρχικά για να φιλοξενήσει παιδιά και στη συνέχεια ηλικιωμένους» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Θανάσης Βόλας που μένει δίπλα ακριβώς από το ίδρυμα και συνέχισε: «Διαφωνούμε με τη φιλοξενία μεταναστών στο ίδρυμα και όχι μόνο εμείς, οι γείτονες, αλλά ολόκληρη η Βάρδα. Ανεξάρτητα αν νοικιάστηκε ή όχι, το ίδρυμα θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί σαν γηροκομείο».
«Που πήγαν τόσοι υπάλληλοι, που πήγαν οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούσε το ίδρυμα; Τους διώξαμε και τώρα θα μαζέψουμε εδώ όλους τους αλλοδαπούς της περιοχής;» είπε στην εφ. «Πατρίς» ένας ακόμα «γείτονας» του γηροκομείου, ο κ. Νίκος Σωτηρόπουλος και συνέχισε: «Το ίδρυμα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά σαν γηροκομείο».
«Οι αδελφοί Βόλα χάρισαν τότε τα οικόπεδα για να φτιαχτεί το ίδρυμα που στην αρχή φιλοξενούσε παιδιά και μετά ηλικιωμένους. Διώξαμε λοιπόν τους ηλικιωμένους που έχουν τόσες ανάγκες για να φέρουμε αλλοδαπούς; Εμείς αν πάμε στις χώρες τους δεν θα μας δώσουν ένα ποτήρι νερό» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γιώργος Πράντζαλος ενώ από την πλευρά του ο κ. Διονύσιος Τσίρος, περίοικος και αυτός του γηροκομείου είπε: «Το σπίτι μου είναι δίπλα από το γηροκομείο. Δεν έχω τίποτα με τους αλλοδαπούς, απλά θέλω να έρθει κάποιος υπεύθυνος και να μου πει ότι με την μετατροπή του σε ξενώνα αλλοδαπών θα διασφαλίζονται δύο πράγματα. Η δημόσια υγεία και η ασφάλεια. Αν δεν μου διασφαλίσουν κάποια αυτά δύο πράγματα μου μένει να κάνω, ή να το πουλήσω ή να το νοικιάσω και να πάω να μείνω αλλού».
«Πρώτα απ’ όλα δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για τίποτα» είπε στην εφ. «Πατρίς» άλλος ένας κάτοικος της γειτονιάς ο κ. Μάκης Σίνος και συνέχισε: «Πρώτο και κύριο, για πόσους αλλοδαπούς μιλάμε; Το γηροκομείο φιλοξενούσε μέχρι 60 -70 ηλικιωμένους και πολλές φορές είχα πρόβλημα με το βιολογικό και τις εγκαταστάσεις του στα χωράφια που έχω δίπλα. Αν έρθει τώρα κάποιος και βάλει μέσα 300 αλλοδαπούς τι θα γίνεται; Ας μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς θα γίνει και πως θα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και η ασφάλειά μας».
«Πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και ασφάλειας και υγιεινής» είπε τέλος ένας ακόμα κάτοικος της περιοχής, ο κ. Νίκος Καραχάλιος και συνέχισε: «Πόσα άτομα θα φιλοξενήσει το ίδρυμα και τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ πέρα; Το ίδρυμα δεν έπρεπε να κλείσει, θα έπρεπε να ξαναλειτουργήσει ως γηροκομείο».
Στάθης Πουλιάσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου