Διαμαντής Καρασούλας: Η κοινωνία πρέπει να ανασάνει

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Η κοινωνία πρέπει να ανασάνει

του Διαμαντή Καρασούλα

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία έδειξε απεριόριστη ανοχή σε αυτή την κυβέρνηση περιμένοντας να δει για πρώτη φορά οι θυσίες της να πιάνουν τόπο και η Χώρα να δει κάποιο φως στο βάθος του τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτή την ανοχή όμως η κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε. Προσπαθώντας να συμβιβάσει καταστάσεις στο εσωτερικό και να μην υψώσει ανάστημα στο εξωτερικό έχασε δυο πολύτιμα χρόνια χωρίς να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις τομές που είχε ανάγκη ο τόπος.
Δεν βούτηξε στα βαθιά αλλά αρκέστηκε στα εύκολα. Σε αυτό ακριβώς ευθύνεται και η εποπτεία των Ευρωπαίων που αντί να πιέσει για την ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ενδιαφερόταν μόνο για την αύξηση των κρατικών εσόδων. 

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να καταλάβουν ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μείωσε τα έσοδα του κράτους, ανάγκασε την κυβέρνηση να μοιράζει επιδόματα θέρμανσης και πολύς κόσμος πέρασε τον χειμώνα στο κρύο. Τώρα ο ΕΦΚ μειώνεται κατά 30%, κάτι που θα μειώσει αρκετά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το ίδιο πρέπει να γίνει όμως και στα υπόλοιπα καύσιμα ώστε να ξανακινηθούν τα παρατημένα αυτοκίνητα, να δουλέψουν τα βενζινάδικα, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλη η οικονομία γύρω από τα αυτοκίνητα.

Αυτές τις μέρες το υπουργείο Οικονομικών φέρνει ρύθμιση για μείωση των Τεκμηρίων Διαβίωσης κατά 30% έως 40% και μείωση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης κατά 30% για τα αυτοκίνητα, αλλαγές μάλιστα που θα ισχύσουν αναδρομικά και για το 2014. Έτσι αλλάζει άλλο ένα καταστροφικό μέτρο της κυβέρνησης Παπανδρέου που κατέστησε "έγκλημα" την κατοχή αυτοκινήτου και κλείδωσε στα γκαράζ χιλιάδες αυτοκίνητα, αφού κανείς πλέον δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις φορολογικές επιβαρύνσεις τους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών φέρνει ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών προς το δημόσιο με 72 έως 100 δόσεις και έκπτωση έως και 90% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων ενώ καταργεί τον απαράδεκτο νόμο Παπακωνσταντίνου για τις ποινικές κυρώσεις σε όσους χρωστούν στο δημόσιο. Επίσης έρχεται προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Αμέσως μετά έρχεται ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην χάσει κανείς Έλληνας το σπίτι του από τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν το 2015.

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν σώζουν την κοινωνία από την οικονομική δυσχέρεια, είναι όμως σημαντικές και αφορούν εκατομμύρια πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να ανασάνουν. Η τελευταία τετραετία έχει εξαντλήσει την κοινωνία οικονομικά και ψυχικά. Η πολιτική πρέπει να στραφεί τώρα στην κοινωνία, να ελαφρύνει άμεσα και δραστικά τα φορολογικά βάρη και τις αδικίες αλλά και να προστατεύσει τους πολίτες που ζουν κάτω απ το όριο της φτώχειας και οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στους σοσιαλιστικούς παραδείσους που υπόσχεται ο κ.Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου