Διαμαντής Καρασούλας: Διαμαντής Καρασούλας: Από το 2011 κοντά στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Διαμαντής Καρασούλας: Από το 2011 κοντά στους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Επειδή κάποιοι θυμούνται τα προβλήματα των πολιτών και των εργαζομένων ξαφνικά όταν κατέβουν υποψήφιοι, αναδημοσιεύουμε σήμερα την από 20/12/2011 Επιστολή του Διαμαντή Καρασούλα προς τον τότε υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και λοιπούς εμπλεκομένους για το φλέγον θέμα των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». 
 
 20/12/2011:
 
Κοινή Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον Υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση, τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα

Λοβέρδο και τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο απέστειλε σήμερα ο Γραμματέας του Ινστιτούτου Καταναλωτών Διαμαντής Καρασούλας αναφερόμενος στο κλείσιμο του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το πρόγραμμα ''Βοήθεια στο σπίτι'' είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

voiteiaΤο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Συνολικά 120.000 ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες ωφελούνται από το πρόγραμμα.

Αιτία, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζομένους στο πρόγραμμα, οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, είναι η λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ).

Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων, ενισχύθηκε από το  Γ΄ ΚΠΣ, ενώ τελευταία έγινε χρήση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010).
Ο κ. Καρασούλας καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να δουν σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας στην Επιστολή του ότι αυτή την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση η κοινωνική αλληλεγγύη και η κρατική πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες είναι απαραίτητες περισσότερο από ποτέ.

Η πολιτεία οφείλει να αναζητήσει τους τρόπους για την συνέχιση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος που ευεργετεί σημαντικά τόσο τους 120.000 χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που ωφελούνται από το "Βοήθεια στο σπίτι" όσο και τους 3.800 εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτό και αύριο το πρωί θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου