Διαμαντής Καρασούλας: Χαρδούβελης: Αν καθυστερήσει η συμφωνία με την τρόικα, οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις τράπεζες και θα μειωθεί η ρευστότητα

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Χαρδούβελης: Αν καθυστερήσει η συμφωνία με την τρόικα, οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις τράπεζες και θα μειωθεί η ρευστότητα


Tι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, περιέγραψε στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας για τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο τρίμηνο είναι περίπου 4,5 δισ., ενώ, όπως υπογράμμισε υπάρχει και «ανάγκη κάλυψης εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, σημείωσε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους αυξάνονται» έτσι, όπως τόνισε «αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας».
Προφανώς, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στην κάλυψη του ποσού αυτού με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τα οποία θα κληθούν να απορροφήσουν οι τράπεζες.
Τα έντοκα γραμμάτια είναι τίτλοι 3 – 6μηνης διάρκειας και σπανιότερα 12μηνω (τα ομόλογα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του έτους) τα οποία εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο και αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Για να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια οι τράπεζες χρησιμοποιούν κεφάλαια τα οποία όπως είναι λογικό αφαιρούνται από άλλες δραστηριότητες, όπως η χρηματοδότηση της αγοράς με δανεισμό επιχειρήσεων, νοικοκυριών, παροχή κεφαλαίων κίνησης κ.λπ.
Δεδομένου ότι μέσα στο τρίμηνο λήγουν και  έντοκα γραμμάτια που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν, το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί να «τραβήξει» με τον τρόπο αυτό περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ.
Μόλις στις 17 Δεκεμβρίου, το ελληνικό δημόσιο, για παράδειγμα, εξέδωσε 3μηνα έντοκα γραμμάτια, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ και επιτόκιο 1,9%.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Υπουργό η πληρωμή των 4,5 δισ. αν υπάρξει συμφωνία, «αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία και άλλους επενδυτές  εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας».
Ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε επίσης πως η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που είναι η τελευταία δόση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF) και τα 3,6 δισ. ευρώ από την διπλή δόση του ΔΝΤ.
Επίσης, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών,  «με την επίτευξη συμφωνίας θα ολοκληρωθεί και το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.  Μαζί και ο ασφυκτικός έλεγχος και τα στενά χρονοδιαγράμματα.  Οι απαιτούμενες δράσεις θα περιοριστούν και θα μπούμε σε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας. Έτσι, Θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα του Προγράμματος. Ήδη οι εταίροι είναι θετικά διακείμενοι ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης (ECCL), όπως διατυπώθηκε επίσημα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου».
Μετά την συμφωνία με την τρόικα η χώρα «βγαίνει με συνετό τρόπο στις αγορές, έχοντας εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση προληπτική συνδρομή χρηματοδότησης.   Θα αλλάξουν οι  προσδοκίες των αγορών προς το καλύτερο, θα μειωθεί  το κόστος δανεισμού και θα αρθεί ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα για τη χώρα.   Σε κάθε περίπτωση, η συνετή προσφυγή στις αγορές προϋποθέτει κόστος που δεν θα απειλήσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του δημοσίου χρέους», τόνισε ο Γκ. Χαρδούβελης.
Τέλος, όπως  ανέφερε ο υπουργός Οικονομικων, η συμφωνία με την τρόικα «θα μπορέσει-επιτέλους- να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους».
Πηγή:www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου