Διαμαντής Καρασούλας: Το πολιτικό αδιέξοδο Τσίπρα, διέξοδος ελπίδας για την Χώρα

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Το πολιτικό αδιέξοδο Τσίπρα, διέξοδος ελπίδας για την Χώρα


γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας
diakarasoulas@hotmail.gr

Εκλογές και πάλι λοιπόν. Στις 9 Ιουνίου, έγραφα μεταξύ άλλων: «...Μπορεί ο Αλ.Τσίπρας τέσσερις μήνες τώρα να καταφέρνει να κρύβεται πίσω από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και την καθυστέρηση της συμφωνίας, μόλις όμως έρθει η κρίσιμη ώρα, θα έρθει αναπόφευκτα αντιμέτωπος με την αλήθεια. Και τότε θα είναι δύσκολο να εξηγήσει στους Έλληνες και πρωτίστως στην κομματική και εκλογική του βάση γιατί έγινε κι αυτός "μνημονιακός" και γιατί δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα υποσχόταν. Τότε δυστυχώς για τον ίδιο, η παραμονή του στην εξουσία θα είναι δύσκολη έως αδύνατη». Αφενός λοιπόν η αναπόφευκτη εσωκομματική ρήξη που οδήγησε στην απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφετέρου το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει η εφαρμογή των σκληρών εισπρακτικών μέτρων το φθινόπωρο, οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να υφαρπάξει για άλλη μια φορά την ψήφο των πολιτών πριν νιώσουν για τα καλά στην τσέπη τους τα αποτελέσματα της "υπερήφανης διαπραγμάτευσης".

Ο πρωθυπουργός της "ισχυρής λαϊκής εντολής" παραιτήθηκε οκτώ μήνες μετά τις εκλογές ομολογώντας έτσι την καθολική του αποτυχία αλλά και τα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ίδιος. Θα μπορούσε να παραιτηθεί χωρίς να οδηγηθεί η Χώρα σε νέες εκλογές αλλά να συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή μια νέα κυβέρνηση, αντάξια των αναγκών και των εθνικών περιστάσεων. Ο κ.Τσίπρας όμως έθεσε για άλλη μια φορά το προσωπικό όφελος πάνω από το εθνικό, οδηγώντας ανεύθυνα και τυχοδιωκτικά την Χώρα για τρίτη φορά μέσα σε 8 μήνες, στην περιπέτεια των εκλογών με δική του ευθύνη. Εκλογές που ασφαλώς θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και θα επιφέρουν νέα επιπρόσθετα μέτρα και νέο "πάγωμα" στην αγορά που μετά την υπογραφή της συμφωνίας είχε αρχίσει να ψάχνει το δρόμο της. Όμως η περαιτέρω παραμονή της κυβέρνησης αυτής θα έκανε πολύ μεγαλύτερο κακό και θα είχε ασύγκριτα μεγαλύτερο κόστος για τη Χώρα αφού η αβεβαιότητα και η αστάθεια θα αποτελούσαν μόνιμη τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας.



Για να μιλάμε σοβαρά, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η συμφωνία που καλούμαστε να υλοποιήσουμε είναι δύσκολη και δυσβάστακτη για να μπορέσει να την διεκπεραιώσει ένας πρωθυπουργός μηδενικής αξιοπιστίας εδώ και στο εξωτερικό σαν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς καμία σοβαρότητα, καμία συνοχή, κανένα δείγμα αποτελεσματικότητας με στελέχη που σε κάθε ευκαιρία ομολογούν ότι δεν πιστεύουν και δεν συμφωνούν με αυτά που έχουν υπογράψει. Υπό αυτή την έννοια ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει με αυτές τις εκλογές μια τεράστια διέξοδο για την Χώρα: Να απαλλαγεί από αυτόν και την κυβέρνησή του και να προχωρήσει με μια κυβέρνηση πραγματικής ελπίδας και προοπτικής.

Οι εκλογές αυτές μπορούν να βάλουν την Χώρα σε νέες απρόβλεπτες περιπέτειες αλλά μπορούν και να δώσουν την τελευταία ελπίδα για να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν προκύψει από την κάλπη μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που δέχονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας. Τώρα που οι αντιμνημονιακοί μύθοι κατέρρευσαν κανείς δεν έχει άλλοθι να στέκεται μακρυά από την ιστορική ευθύνη και να παριστάνει τον επαναστάτη. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση σοβαρών και συγκροτημένων ανθρώπων χωρίς ιδεοληψίες, που πιστεύουν πραγματικά στην μετάβαση στην Ανάπτυξη μέσω των μεταρρυθμίσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει εντατικά και μεθοδικά ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το δυσβάστακτο κόστος του τρίτου μνημονίου για τους πολίτες, να μειωθούν οι τραγικές επιπτώσεις της οκτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρα όπως η αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και τις επιχειρήσεις είναι επιβεβλημένο να αντικατασταθούν με άλλες προτάσεις αφού τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τους θα έχουν τραγικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για την εθνική οικονομία. 

Το πολιτικό σύστημα οφείλει να σοβαρευτεί και να αναδειχθεί για πρώτη φορά ανώτερο των περιστάσεων, να παρακάμψει κάθε προσχηματική διαφορά και συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εργατικότητα για να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να κάνει ένα βήμα μπροστά, να δώσει επιτέλους μια ανάσα στους πολίτες που εδώ και πέντε χρόνια υποβάλλονται σε αιματηρές θυσίες χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή τη στροφή στην σοβαρότητα και την υπευθυνότητα όμως οφείλουν να την επιβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες με την επιλογή τους στην κάλπη, καταδικάζοντας οριστικά το ψέμα και το λαϊκισμό αλλά και εκείνους που έπαιξαν τις θυσίες τους και την τύχη της Χώρας στα ζάρια. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου