Διαμαντής Καρασούλας: Περί προ...δραματικών δηλώσεων

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Περί προ...δραματικών δηλώσεων


του Διαμαντή Καρασούλα 
Διάβασα πολλούς ύμνους και διθυράμβους για την ομιλία του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Κάθισα λοιπόν να την ακούσω. Μετά από 5 χρόνια πίεσης και ύφεσης είναι λογικό οι Έλληνες να ένιωσαν ανακούφιση από μια τέτοια ομιλία. Όμως σε όλες τις προγραμματικές δηλώσεις των παρελθόντων κυβερνήσεων έχουν ακουστεί εξίσου και ακόμα πιο εντυπωσιακά πράγματα, που όμως δεν έγινα ποτέ πράξη. Μου θύμισε σε πολλά σημεία τις προγραμματικές του Παπανδρέου το 2009.
Στο επίπεδο των συμβολισμών οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ήταν εξαιρετικές. Κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων, μείωση των συμβούλων των υπουργείων, πιστή τήρηση του Συντάγματος, καμία διαπραγμάτευση στην αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού κτλ. Πράγματα υποκειμενικά βεβαίως στα οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Όμως δεν είναι αυτά η λύση στο πρόβλημα της Χώρας ούτε έχουν μεγάλα, ουσιαστικά αποτελέσματα πέρα από το ηθικό τους περιεχόμενο.
Στα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα λοιπόν, βασικές παρατηρήσεις:
α) Δεν ακούσαμε λέξη για το προτεινόμενο σχέδιο της Χώρας προς την Ευρώπη.
β) Δεν ακούσαμε το "σχέδιο Β" εφόσον οι εταίροι μας δεν κάνουν δεκτή την πρόταση μας.
γ) Ακούσαμε οικονομικές εξαγγελίες χωρίς να έχει κλείσει ακόμα οποιαδήποτε συμφωνία για το οικονομικό μέλλον της Χώρας.
δ) Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες να πληρώσουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέχρι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ αλλά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, ο ίδιος ο κ.Τσίπρας μας καλούσε να μην πληρώσουμε το χαράτσι και τον ΕΝΦΙΑ.
στ) Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε την Χώρα ανοχύρωτη και την διαπραγματεύση με τους δανειστές σε πολύ ασφυκτικά πλαίσια ενώ πριν τις εκλογές προειδοποιούσε τον Σαμαρά να μην πάρει καμία παράταση και να μην βάλει καμία υπογραφή που θα δεσμεύει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
ζ) Ακούσαμε για επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, για επανίδρυση της ΕΡΤ αλλά δεν ακούσαμε λέξη για την αγορά, δεν ακούσαμε λέξη για μεταρρυθμίσεις, δεν ακούσαμε λέξη για Ανάπτυξη που είναι το βασικό ζητούμενο για να μπορέσει η Χώρα να αποκτήσει οικονομική αυτονομία και να μην εξαρτάται από δάνεια και μνημόνια.
Στα εθνικά ζητήματα. Ακούσαμε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμεση απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που ζουν εδώ. Δηλαδή ελληνοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που ισούται με εθνική ταφόπλακα. Ακούσαμε την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια μέσω της σύνθετης ονομασίας. Ακούσαμε πλήρη αποδοχή των θέσεων του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο με «δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία» και μια κοινή ιθαγένεια για Έλληνες και Τούρκους. Υποτίθεται ότι αυτά αποτελούσαν "κόκκινες γραμμές" για τους ΑΝΕΛ. Δεν ξεκαθαρίστηκαν πριν την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων; Μήπως πρέπει να πάρουμε μια απάντηση για όλα αυτά τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους ΑΝΕΛ αλλά και μια απάντηση από την ΝΔ που παρακολουθεί παθητικά τις καθημερινές πολιτικές κυβιστήσεις του κυβερνώντος κόμματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου