Γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας
diakarasoulas@hotmail.gr
«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό» είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν. Η ώρα της αλήθειας για τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια αντιμνημονιακής μυθολογίας, λαϊκισμού και δημαγωγίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρωθυπουργός της Χώρας, βασιζόμενος πάνω στην οργή του κόσμου την οποία ως αντιπολίτευση τροφοδότησε με κάθε τρόπο. Κι αφού πήρε την πολυπόθητη εξουσία κι έφτασε την Χώρα στα όρια της καταστροφής αρνούμενος τόσο καιρό να αποδεχτεί την πραγματικότητα, αναγκάστηκε στο παρά 5 να επιλέξει ανάμεσα στον συμβιβασμό και το χάος. Είναι ο ηγέτης που γλίτωσε την Χώρα από μια καταστροφή την οποία έφερε ο ίδιος. Και μάλλον θεωρεί ότι πρέπει να του ήμαστε και ευγνώμονες γιαυτό.
Προσπάθησε να μας πείσει ότι για το αδιέξοδο στο οποίο έφεραν τη Χώρα οι εγκληματικοί χειρισμοί του ιδίου και του κ.Βαρουφάκη ευθύνεται η... αντιπολίτευση και οι ξένοι. Δυστυχώς γι αυτόν, το 3ο Μνημόνιο έχει την υπογραφή του, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και η υπογραφή του σε αυτό το μνημόνιο δεν μπήκε σήμερα αλλά εδώ και πολύ καιρό, όταν ο ίδιος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έκανε τα πάντα για να αποτύχει η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης καλώντας τον κόσμο να μην πληρώσει φόρους, καταψηφίζοντας οποιοδήποτε μέτρο ακόμα κι αν ήταν προς όφελος του λαού, διαβεβαιώνοντας τους εταίρους ότι δεν πρόκειται να τηρήσει καμία δέσμευση της απερχόμενης κυβέρνησης. Όλα αυτά επιβάρυναν αρνητικά την οικονομία και την επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος.
Παρ' όλα αυτά παρέλαβαν μια οικονομία με πρωτογενές πλεόνασμα έστω και μικρό και σε τροχιά ανάπτυξης που αναμενόταν να φθάσει στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 όταν τώρα αναμένεται ύφεση 3,6%. Πρόκειται για ένα κενό περίπου 12 δισ ευρώ. Αν και το κόστος της "δημιουργικής ασάφειας" είναι ακόμα ανυπολόγιστο, το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη έχει ανεβάσει ως τώρα τον λογαριασμό του χρέους κατά 40 δισ ευρώ. Έκαναν σημαία την έκθεση του ΔΝΤ η οποία κάνει λόγο για την μη βιωσιμότητα του χρέους. Μας την διάβασαν όμως μισή. Γιατί η άλλη μισή λέει ότι το 2014 το χρέος είχε μπει σε τροχιά βιωσιμότητας και με την σωστή εφαρμογή του προγράμματος δεν θα είχε ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης, πορεία που σταμάτησε τους πρώτους μήνες του 2015, δηλαδή λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Και τα ψέμματα δεν έχουν τέλος.
Αντί να καταθέσουν εξαρχής μια σοβαρή, συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση και να κλείσουν την συμφωνία από τον Φεβρουάριο όπου η κατάσταση και οι ανάγκες της οικονομίας ήταν πολύ διαφορετικές αναλώθηκαν σε μια επικοινωνιακή πολιτική εξύψωσης του πατριωτικού φρονήματος του λαού τον οποίο τάισαν με πολύ "υπερηφάνεια" και "αξιοπρέπεια" για να τον προσγειώσουν στην συνέχεια με τον χειρότερο τρόπο. Αρνήθηκαν να δουν κατάματα την αλήθεια, να δεχτούν ότι αυτά που υπόσχονταν ήταν ανυπόστατα, δεν δούλεψαν ούτε μια στιγμή σοβαρά για την Χώρα και η μοναδική διαπραγμάτευση που έκαναν ήταν με τις αντιδραστικές συνιστώσες του κόμματός τους.
Με εμπρηστικές δηλώσεις και κούφιες απειλές κατά των εταίρων, ανούσια ταξίδια στην Ρωσία και την Κίνα, διγλωσσία εδώ και στο εξωτερικό, ασάφεια θέσεων, ανυπαρξία προτάσεων, φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό και κατασπατάληση του πολύτιμου χρόνου με την οικονομία καθημερινά να βυθίζεται μπροστά στην αβεβαιότητα και την ασφυξία της ρευστότητας, έφτασαν χωρίς συμφωνία ως το τέλος της παράτασης του προγράμματος αφήνοντας την Χώρα και το τραπεζικό σύστημα πλήρως απροστάτευτα. Έτσι οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών, για το οποίο κατηγορούν ψευδώς την ΕΚΤ ενώ γνώριζαν εξαρχής ότι μετά τις 30 Ιουνίου δεν θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας από τον ELA. Μια σειρά από καταστροφικές επιλογές και λάθη με τελευταίο και κορυφαίο όλων το δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα άνευ αντικειμένου και ερωτήματος που εκτίναξε την ζημιά στην οικονομία, έστρεψε τις χώρες της Ευρώπης εναντίον μας και τελικά τσαλάκωσε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ο οποίος καταψήφισε με ποσοστό 61% μια πρόταση συμφωνίας με μέτρα 8,5 δις ευρώ και τελικά το "όχι" του έγινε "ναι" σε μια συμφωνία πολύ χειρότερη και επαχθέστερη.
Ο πρωθυπουργός, μας είπε στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι πήρε ρίσκα, έφτασε το πράγμα στα άκρα, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και υποτίμησε τις αντιστάσεις των δανειστών ενώ για τον κ.Βαρουφάκη είπε ότι δεν έκανε για πολιτικός. Δηλαδή μας είπε ότι απέτυχε στην επιλογή των συνεργατών του, στην επιλογή της τακτικής του, στην εκτίμηση των δεδομένων κι επίσης ότι έπαιξε την τύχη της Χώρας στα ζάρια. Όμως η Χώρα και οι ζωές των Ελλήνων δεν είναι παιχνίδι. Ο τόπος έχει ανάγκη από ηγέτες που λένε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι, που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, από ηγέτες με σχέδιο και όραμα για την Χώρα και όχι από αδίστακτους τζογαδόρους.
*Ο Διαμαντής Καρασούλας είναι Μέλος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών (ΔΙΕΣΥ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου