Επί πολλά χρόνια ακούγεται, ιδίως μετά την οικονομική κρίση, ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να σώσει τη χώρα και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. Μάλιστα και το αρμόδιο Υπουργείο ονομάσθηκε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χρειάζεται επειγόντως να συνεννοηθούμε. Το συγκεκριμένο Υπουργείο κατά το περιεχόμενό του είναι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. Ο δε Γεωργοδιατροφικός( πρωτογενής και μεταποίηση) τομέας είναι αυτός που μπορεί να αξιοποιήσει την ιδανική εδαφοκλιματική πραγματικότητα, συνεπικουρούμενος και από άλλες καλλιέργειες[ άνθη, βαμβάκι κ.α].
Δυστυχώς επικρατεί <<Βαβυλωνία>> με βασικές έννοιες και δομές που επιβάλλεται να προσδιορισθούν, για να υπάρξουν δράσεις με γνώση.
Από το 2009 έως και σήμερα το παραγωγικό περιεχόμενο του αρμοδίου Υπουργείου Γεωργίας τεμαχίζεται και αποκόπτεται, ακυρώνοντας τους σκοπούς που μεγαλόστομα διακηρύττουν υποκριτές και άσχετοι πολιτικολογούντες. Συστάθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ορθώς, αλλά αντί να αναπτύξει υπηρεσίες, ενέταξαν και τον παραγωγικό Δασικό χώρο της υπαίθρου. Παίρνουν την Αλιεία και την εντάσσουν στο Ναυτιλίας. Επικίνδυνοι νεωτερισμοί και απουσία σχεδιασμού μέσα στη θύελλα της κρίσης. Ο δασικός χώρος είναι το θεμέλιο της Υπαίθρου και της Γεωργίας.
Υλοτομία, υδάτινοι πόροι, αντιδιαβρωτική προστασία, κτηνοτροφία και καρπώσεις(πανίδα, τρούφα, αυτοφυή, αρωματικά κ.α) είναι αλληλένδετα και ανήκουν στον παραγωγικό χώρο της υπαίθρου. Η αλιεία επίσης είναι παραγωγή και συνυφασμένη με τη νησιωτική και μη ύπαιθρο. Αν κάποιος γνωρίζει στοιχειωδώς το γεωγραφικό ανάγλυφο της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, θα κατανοήσει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια το έγκλημα που συντελείται. Για όσους προβάλλουν απόψεις περί τεχνοκρατικής και συγχρόνου αντιλήψεως τους υπενθυμίζω, ότι μακάρι να υπήρχε αυτή η διάσταση, φοβάμαι ότι με άγνοια και υποκρισία απλώς βαπτίζουν το κρέας σε ψάρι.
Η νέα πραγματικότητα δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο της ανασυγκρότησης. Χωρίς να ακυρώνεται καμία παραγωγική και δημιουργική πτυχή στην οικονομική δραστηριότητα, η πρόκληση της μεταποιητικής γεωργοδιατροφικής βιομηχανίας και ο καθολικός τουρισμός για επανεκίνηση και ανάπτυξη είναι πασιφανής. Στον γεωργοδιατροφικό τομέα ανήκει το 25% περίπου του ΑΕΠ. Έχει τον ισχυρότερο κοινωνικό πολλαπλασιαστή. Το 80% των ενισχύσεων που δέχεται παραμένει στην χώρα. Είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη αναγέννησης της υπαίθρου και εθνικής αφύπνισης του ακριτικού ιδανικού.
Πώς θα γίνουν προγράμματα ενίσχυσης βοσκοτόπων μετά από τριάντα χρόνια, χωρίς τη δασική πολιτική στο Υπουργείο Γεωργίας. Πώς θα νομιμοποιηθούν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με δύο υπουργεία αντιμαχόμενα. Φτάνουν οι κοροϊδίες, όπως αυτή με το γάλα που δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται Είναι επιτακτική ανάγκη να ξαναγεννηθεί το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας για να υπάρχει η προϋπόθεση άσκησης πολιτικής υπαίθρου και γεωργίας. Φοβούμαι ότι και δεν θέλουν και δεν μπορούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου